Friday, March 22, 2013

Al Gore's nye bog, The Future: 6 hovedpunkter

I min anmeldelse af Al Gore's nye bog iPolitiken forleden havde jeg skrevet en sammenfatning af bogens hovedpunkter, der ikke kom med i avisen. 
De kommer her i stedet:

Al Gore beskriver i The Future de 6 overordnede drivkræfter, som efter hans mening tilsammen definerer vores fremtid.

Earth inc.
Verdens rigdomme koncentreres i takt med at globaliseringen skaber selskaber af hidtil uset størrelse og magt. Industriarbejdspladserne forsvinder, de outsources til billiglande eller overtages af robotter. En stor del af væksten er rent pengemæssig, den skaber ingen jobs og er ikke til gavn for de fleste. Resultatet er en foruroligende udhuling af samfundet, hvor nogle få bruger løs, og millioner kæmper for at overleve. Kapitalismen er den mest effektive måde at skabe fremgang og udvikling, mener Gore, men når kapitalen får frit spil, overtager vinderne alt.

Magten er lammet og uafklaret
Demokratiet er i dyb krise. Systemet er blevet hacket af gigantiske corporations, der med klækkelige penge bidrag og massiv lobbyisme reelt kan styre, hvad politikerne vedtager eller afviser. Gore kalder det ”blød bestikkelse” og ”et statskup i slow-motion”. Resultatet er at der ikke længere er nogen ledelse – nationalt eller globalt. Politik er lammet, på et tidspunkt, der i dén grad kræver styring.

Den globale hjerne
Digitalisering og smamenbinding af alt og alle. Privatlivet forsvinder, alle normale medier og jobs udfordres, kunstig intelligens, der vokser sig stærkere, en fælles bevidsthed, nervøst sitrende.
Det er her håbet findes, mener Gore: De kommende års vigtigste kamp er når den globale bevidsthed går imod Earth inc. blinde vækstkurs, og i stedet lader fornuften og sandheden råde.

For meget af væksten
Mennesket breder sig og vokser langt mere end kloden kan bære. Befolkningen vil vokse med nye milliarder, og alle knokler vi for at få mere: Kød, transport, bekvemmelighed. Væksten holdes oppe af målrettet politik og solide doser reklamer. Imens forsvinder naturgrundlaget under os med foruroligende hast.

Gen-opfindelsen af liv og død
Bioteknologien vil give mennesker indflydelse på naturen på et langt mere dybtgående og detaljeret niveau: Gensplejsede afgrøder bliver det nye normale, vi vil kunne dyrke organer, udvælge børn med attraktive gener og forlænge levetiden radikalt. Men teknologien kan også bruges til terror – eller bare uden forståelse for konsekvenserne.

På kanten
Der er der desværre ikke gode nyheder om klimaet. Vi går imod de værst tænkelige udfald, og vi er nødt til at forholde os til truslen nu, siger Gore. Vi får snart rigeligt at gøre med at tilpasse os til store forandringer og udfordringer, men samtidig er vi nødt til at få stoppet årsagen til katastrofen. Der skal sættes pris på CO2, i form af skatter, skatteregulativer og handelskvoter. Al Gore håber på teknologiske fremskridt og at vi kan skabe den samme hastige udvikling af bæredygtig energi, som vi har set indenfor computere og bioteknologi.

No comments: